Ajankohtaista

Pyhärannan VPK 100 vuotta

Pyhärannan VPK juhlii 100-vuotista taivaltaan 9.9.2023
Juhla on kutsuvierastilaisuus kello 12-15. Juhlaan liittyy kalustokulkue.
Voit tulla seuraamaan kulkuetta reitillä Lemmenkuja, Ihoden kylätie, Vanha Turuntie.
Lähtö Lemmenkujalta kello 11:30.
Juhlat jatkuvat tansseilla.
Pyhärannan VPK 100 vuotta ohjelmalliset iltamatanssit lipun ostaneille
Kirikalliolla 9.9.2023 kello 18-02.
Tilaisuus on K18.
Liput 35€
Ilta alkaa kello 18 ruokailulla.
Musiikista vastaa Tanssiorkesteri Kaiho sekä DJ.
Anniskelun hoitaa Pyhärannan Kievari & Camping.
Illan aikana ohjelmaa.
Paikalla myös Wurstiwankkuri.
Tilaisuus jatkuu kello 02 asti yöllä.
Tervetuloa!
Liput vain ennakkoon
Tomi Nurmi 040 550 7064 tai
Kai Saarinen 0400 920 093
 

Uusi ja vanha kohtaavat

vaito nettiin

Pyhärannan kunnan entinen palopäällikkö 97v. ja nykypäivän päälliköt johtokeskuksessaan.

 

Tehtäväilmoitus: Metsäpalo, Suuri, Pyhäranta, Santtio

IMG-20180718-WA0006

Suurpalo... Kuluvalla viikolla oli juuri juteltu siitä, kuinka "kivaa" olisi sammuttaa rakennuspaloa tai maastopaloa näillä helteillä. Ei tarvittaisi, kuin pieni kipinä ja palo etenisi rutikuivassa maastossa.

Olimme sammuttamassa maastopaloa Eurajoella, kun hälytys Santtiolle tuli. Ei ole mitenkään tavanomaista, että Pyhäranta hälytetään Eurajoelle asti. Sammutuksen aikana päällikkö huusi minulle, että siirry kuuntelemaan mitä siellä tapahtuu. Vaihdoin puheryhmän omalle puolelle. Radio ei ollut hetkeäkään hiljaa. Surullisena kuuntelin: Leviää latvapalona! Uhkaa rakennuksia! Korotetaan suureksi! Kotipuolessa palaa tosissaan. Joka ukkoa tarvitaan. Eurajoella palo oli saatu hallintaan ja jonkin ajan kuluttua saimme luvan lähteä Santtiolle. 

IMG-20180718-WA0008

IMG-20180719-WA0004

Alusta asti oli selvää, että nyt palaa ja lujaa. Valtava savupatsas näkyi kasitielle asti. Ajoimme paloa vastaan. Leviäminen olisi saatava estettyä. Pysähdyimme ensimmäisen paloauton luokse ja jäimme auttamaan sammutuksessa. Vettä tarvittiin enemmän, kuin sitä oli saatavilla. Jouduimme perääntymään liekeiltä, kun vesi säiliöstä loppui. Savu oli kitkerää ja sankkaa. Tuuli pyöritti liekkejä ja levitti savua. Oli vaikea hengittää. Säiliöautot ajoivat kilpaa vettä sammutusyksiköille. Kaikki tekivät parhaansa pahoissa olosuhteissa. Alue, jossa sammutimme, liekit saatiin suhteellisen nopeasti haltuun. Kyteviä pesäkkeitä oli kuitenkin joka puolella ja ne voisivat millä hetkellä tahansa syttyä uudelleen.

Toisella laidalla palo eteni edelleen kovaa vauhtia. Ihmisiä evakuoitiin asunnoistaan ja rakennuksia pyrittiin suojelemaan. Samalla osa porukasta yritti saada paloa rajattua. Kului tunteja ennenkuin liekkimeri oli saatu hallintaan. Yksiköitä hälytettiin jatkuvasti lisää. Aina kauempaa ja kauempaa.

 

IMG-20180721-WA0004

IMG-20180721-WA0005

IMG-20180721-WA0003

 

Kun viimein liekit oli sammutettu, koko paloalue piti käydä läpi. Sammuttaa kytevät pesäkkeet ja kastella alue litimäräksi sentti sentiltä. Tähän tulisi menemään useampi päivä ja yö. Alueen suuruutta on vaikea käsittää. Miehistöjä pyrittiin vaihtamaan. Toiset tuli jatkamaan toisten päästessä lepäämään hetkeksi, kunnes taas vaihdettaisiin. Ensimmäinen rykäisy noin 19 tuntia, toinen noin 13 tuntia. Läheisellä kylätalolla huolto toimi hienosti. Soppaa, kahvia ja leipää ehdittiin käydä haukkaamassa vuorotellen. Juomavettä oli saatavilla autoissa ja sitä toimitettiin koko ajan lisää.

On hienoa kuulua tälläiseen porukkaan. Uupuneena urakasta aseman saunan kautta kotiin lepäämään. Tai mihin jokainen sitten meneekään. Muu elämä ei pysähdy keikain tullessa. Työt ja muut tehtävät on hoidettava.

 IMG-20180721-WA0006

 

Media tiedotti asiasta tiheään. Samoin yksityiset ihmiset sosiaalisessa mediassa. Huoli oli kova. En edes tiedä paljonko yksiköitä oli osallisena sammutustöihin, puolen Suomea, saatikka ihmisiä. Sammuttajien ja pelastuslaitoksen väen lisäksi paikalla oli ainakin rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien helikopterit, poliisi, VaPePan porukkaa, palokuntanaisia, varusmiehiä, vapaaehtoisia, lehdistöä, partiolaisia, kyläläisiä, asunnoistaan evakuioituja, metsä- ja kaivinkoneita...

Juttu Helsingin sanomissa

 

Vuoden 2015 sopimuspalokunnan päällikkö

Suomen Palopäällystöliitto on valinnut Vuoden sopimuspalokunnan päällikön. Tunnustuksen sai ansaitusti meidän oma vpk:n päällikkömme, Saarisen Kaitsu.

Pian kolmekymmentä vuotta vpk:ssa toiminut päällikkö Saarinen on täysin omistautunut elämäntapa harrastukselle. Moni asia on tuona aikana muuttunut, mutta innostus ei ole laantunut. On ollut sekä ylä- että alamäkeä ja Saarinen onkin monesti todennut kirjoittavansa kirjan palokunnan vaiheista. Vpk toimintaa Saarinen on kehittänyt pitkäjänteisesti. Hänet tunnetaankin idearikkaana ja kekseliäänä toiminnan uudistajana. Päällikkönä Saarinen on pidetty ja motivoiva moniosaaja, joka hoitaa tilanteen kuin tilanteen.

Aatteen palo ei ole sammunut ja pilke silmäkulmassa toiminta jatkuu vielä pitkään!

 

 

 

fblogo

Nyt löydät meidät myös facebookista!

 

Maastopalo Kulamaa 5.4.2014

Maastopalo Kulamaalla työllisti useita maakunnan palokuntia. Pyhärannan palokunnasta paikalla oli sammutusyksikkö, säiliöauto sekä maastomönkijä.
Muistakaa, että tähän aikaan vuodesta maasto on jo pinnalta kuivaa ja tuli pääsee leviämään varsinkin tuulisella säällä nopeasti ja saattaa aiheuttaa isoja aineellisia vahinkoja. Lisää kuvia kuvagalleriassa.

Kuva 373

 
Lisää artikkeleita...
Forecan sää
Haku
Tilannehuone.fi
Facebook
Miten on..?
Piippaako sinulla?
 
Mainospalkki